Zes misverstanden over de Cloud

Er is nog steeds veel te doen over de Cloud. Over veiligheid, bijvoorbeeld. Kan iedereen straks zo maar bij mijn data? En over de overstap: kan ik als bedrijf die sprong al wagen? En wat betekent dat voor mijn organisatie? Belangrijke vragen, waar we graag een antwoord op geven. Want weet je de cloud goed te benutten, dan pluk je daar als bedrijf zeker de vruchten van.

Het blijkt voor organisaties dan ook niet mee te vallen: vaktermen als cloud computing, outsourcing, IaaS, PaaS, en SaaS vliegen om je oren en zorgen al snel voor verwarring. En verwarring brengt meestal misverstanden met zich mee. Misverstanden die we hieronder graag ontkrachten. We zetten er zes op een rijtje:

Misverstand 1: Iedereen heeft toegang tot mijn bestanden in de Cloud

Het blijft een hardnekkig gerucht, maar het klopt niet. Een bedrijf als het onze zal er – gesteund door Microsoft – altijd alles aan doen om bedrijfspionnen, cybercriminelen en overheden buiten de deur te houden en de data te beschermen. Zo wordt gegarandeerd dat alleen mensen die daartoe bevoegd zijn bij de documenten kunnen. Want:

– strikte controles en slim ontwerp maken het onmogelijk dat jouw data ‘vermengd’ raakt met de data van andere bedrijven.
– Microsoft voldoet als eerste grote Cloud-provider aan de eisen van de internationale standaard voor cloud-privacy.
– Alle data worden veilig opgeslagen in West-Europa (Nederland).

Misverstand 2: Bestanden zijn in de Cloud minder veilig dan lokaal

Een zichtbare en tastbare opslag van data wekt misschien intuïtief meer vertrouwen dan een onzichtbare oplossing op afstand. Maar hoe goed beveiligd zijn lokaal opgeslagen bestanden doorgaans? En dan de cloud: die is volledig ingericht op veiligheid, bereikbaarheid en betrouwbaarheid. Het is dan ook geen toeval dat een autoriteit als De Nederlandsche Bank de Microsoft-cloud volledig betrouwbaar acht én deze omgeving ISO-gecertificeerd is.

Misverstand 3: Het is de Cloud of niets

Ook dit is een misvatting. Er is geen enkele noodzaak om in één keer naar de Cloud te migreren. De meeste bedrijven kiezen juist voor een hybride aanpak. Bijvoorbeeld door eerst hun e-mail naar de cloud te verhuizen. Blijkt dat voor hen de juiste oplossing, dan volgen al snel andere applicaties. Zeker wanneer je altijd en overal bij je bestanden wilt kunnen.

Misverstand 4: E-mail in de Cloud biedt geen voordelen

Ook niet waar: verhuis je bijvoorbeeld je e-mail naar de Cloud dan weet je zeker dat je altijd met de laatste versie werkt. Handig, want de software eromheen is vaak complex en onderhoudsgevoelig. Beschikbare software updates en – fixes worden in de Cloud automatisch opgehaald. Dus ben je altijd up-to-date en optimaal beveiligd.
Outlook biedt bovendien Information Rights Management. Hiermee bepaal je zelf wie er toegang heeft. Bovendien kun je met een online inbox van 50 gigabyte al jaren vooruit. Een ander voordeel van de cloud is dat de overstap geld bespaart. Zo hoeft er bijvoorbeeld veel minder geïnvesteerd te worden in de aanschaf en configuratie van hardware. Hierdoor gaat geen tijd meer verloren aan updates en kan iedereen altijd verder werken met de nieuwste software.

Misverstand 5: De Cloud maakt IT-beheerders overbodig

Integendeel. Een migratie naar de Cloud zorgt ervoor dat IT-beheerders zich niet langer druk hoeven te maken over het onderhoud van (verouderde) servers en verloren bestanden. Daarmee wordt hun werk juist aangenamer. En kunnen zij zich nog beter focussen op datgene waar ze goed in zijn: het bedenken van oplossingen voor de uitdagingen waar de organisatie voor staat.

Misverstand 6: De overstap is te drastisch voor mijn organisatie

Natuurlijk is migratie naar de Cloud een ingrijpende stap. Uiteindelijk wil iedereen gewoon zijn of haar werk doen. De overstap naar de Cloud heeft inderdaad implicaties voor de onderneming. En iedere organisatie vergt maatwerk. Daarom adviseren wij – grote en kleinere – ondernemingen graag over hoe en wanneer de overstap naar de Cloud te maken. Om daarmee meteen verdere misverstanden over de Cloud uit de wereld te helpen.

Anderen bekeken ook

In de cloud met office-365
Office-365 is een combinatie van vertrouwde Microsoft Office toepassingen, functionaliteit, opslag en rekenkracht die altijd binnen handbereik is. Met Office-365 worden de werkprocessen geoptimaliseerd, communicatiemogelijkheden...
Ict trends 2015, wat betekent dit voor u?
De IT-markt staat alles behalve stil, 2014 was al een geweldig jaar voor de IT-branche. 2015 belooft een jaar te worden met verdere ontwikkelingen. Maar...
Stap in en ga mee in de wereld van windows 10
Vanaf 29 juli 2015 is de nieuwste versie van het Microsoft Windows besturingssysteem beschikbaar: Windows 10! In Windows 10 heeft Microsoft de beste features van...