Verklein uw CO2-footprint: Ga werken in de Cloud

Stap over naar de Cloud en laat een paprika groeien

Steeds meer bedrijven willen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en zijn zich bewust van duurzaamheid en de noodzaak daarvan. De ICT-sector heeft de naam grootverbruiker te zijn van energie, al wordt ICT-apparatuur wel steeds energiezuiniger. Gelukkig is het mogelijk uw ecologische voetdruk te verkleinen door juist op ICT-gebied de juiste keuzes te maken. Werken in de Cloud is daar één van.

Drie redenen waarom werken in de Cloud duurzaam is:

1.      Door gebruik te maken van servers in een datacenter bespaart u energie.

Het energieverbruik van een serverruimte bij u op kantoor kan al gauw oplopen tot 1/3 deel van uw totale elektriciteitsverbruik. Als uw servers in een datacenter staan zult u minder energie verbruiken. Vooral nieuwe datacenters die de laatste tijd gebouwd worden hebben hun server- en randapparatuur geoptimaliseerd waardoor ze zo min mogelijk energie verbruiken.

Daarnaast kennen datacenters de mogelijkheid om overcapaciteit te delen waardoor u niet alleen energie maar ook kosten bespaart. Met overcapaciteit wordt de capaciteit van hardware bedoeld die bijvoorbeeld alleen wordt gebruikt op piekmomenten. Overcapaciteit die u niet gebruikt (zoals servers, netwerk) verbruikt namelijk ook energie. Dat is niet nodig als daar efficiënt mee wordt omgegaan.

2.      Restwarmte als alternatieve warmtebron voor gas

Servers genereren veel hitte wat schadelijk is voor de apparatuur en daarom moeten serverruimtes goed gekoeld worden. De warmte wordt vernietigd met koelsystemen. In datacenters van de toekomst gebruiken we het koelsysteem alleen nog als back-up en wordt de warmte afgevoerd naar warmtepompen die niet alleen warmte afgeven maar ook de koeling leveren aan het datacenter.

Het datacenter van Microsoft in Middenmeer verwarmt nu al de paprikakassen in de omgeving met restwarmte. Uiteindelijk moet deze restwarmte 5000 woningen in de omgeving van warmte en warm water gaan voorzien. Een interessante ontwikkeling!

3.      Werken in de Cloud vermindert de CO2-uitstoot.

Doordat er geen servers nodig zijn op locatie wordt er bespaard op IT-infrastructuur, op grondstoffen voor het bouwen van die servers en op de energie om die servers te laten draaien. Bedrijven die in de Cloud werken verbruiken minder energie en produceren minder afval.

Met servers en telefooncentrales in de Cloud wordt thuiswerken mogelijk gemaakt. Woon-werkverkeer zorgt voor circa zes miljoen ton CO2-uitstoot per jaar, en thuiswerken draagt voor een belangrijk deel bij aan de vermindering daarvan.

Toekomstgericht ondernemen

Duurzaam ondernemen past bij de uitdagingen van nu én van de toekomst, en werken in de Cloud is een uitstekende manier om die uitdaging aan te gaan. Werkt u al in de Cloud? Dan bent u goed bezig!

Als u meer wilt weten over de voordelen van werken in de Cloud of als u overweegt over te stappen naar een andere Clouddienst, dan voorzien wij u graag van advies. Wij verzorgen de vlekkeloze migratie en transitie naar de voor uw gewenste Cloud-oplossing. Om te laten zien hoe gemakkelijk en efficiënt werken in de Cloud is geven wij graag een vrijblijvende demonstratie van de verschillende oplossingen.

Lees hier hoe u de eerste stappen kunt zetten naar de Cloud 

Verduurzaming van ICT wordt ook wel ‘Greening of ICT’ genoemd. Door over te stappen naar de Cloud ligt er straks wellicht een paprika op uw bord die u zelf hebt helpen groeien zonder er maar één groene vinger naar uit te steken. ‘Greening by ICT’ zou in dit geval ook van toepassing kunnen zijn.

Anderen bekeken ook

In de cloud met office-365
Office-365 is een combinatie van vertrouwde Microsoft Office toepassingen, functionaliteit, opslag en rekenkracht die altijd binnen handbereik is. Met Office-365 worden de werkprocessen geoptimaliseerd, communicatiemogelijkheden...
Ict trends 2015, wat betekent dit voor u?
De IT-markt staat alles behalve stil, 2014 was al een geweldig jaar voor de IT-branche. 2015 belooft een jaar te worden met verdere ontwikkelingen. Maar...
Stap in en ga mee in de wereld van windows 10
Vanaf 29 juli 2015 is de nieuwste versie van het Microsoft Windows besturingssysteem beschikbaar: Windows 10! In Windows 10 heeft Microsoft de beste features van...