Het leed dat valse Google reviews heet

“Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er geen reviews meer geplaatst worden in Google?”

Deze vraag was één van de vele reacties die we kregen op ons blog over valse Google reviews. Het blijkt een herkenbaar onderwerp te zijn waar veel bedrijven mee te maken hebben, met soms schrijnende gevallen.

De heer en mevrouw Hardewerkers* exploiteren al jarenlang met hun hele ziel en zaligheid een vakantiepark. De uitbaters zijn gastvrije mensen met hart voor de zaak en het bedrijf liep dan ook goed.

Maar sinds er een aantal valse recensies op Google zijn verschenen zien ze de klandizie teruglopen; alle goede recensies ten spijt. Zoals we wel vaker horen geeft Google niet thuis als een verzoek wordt gedaan de nare berichten te verwijderen.

Frustratie

De gevolgen laten zich merken. Naast het teruglopende aantal aanmeldingen kampen zij met gevoelens van onmacht en frustratie. “Ze zijn hier niet eens geweest!” Mensen lezen de website niet goed en plaatsen een slechte recensie als blijkt dat ze niet kunnen reserveren voor grote groepen. Op een nette reactie van de eigenaars blijft het stil of er wordt soms zelfs gescholden. “Als dit zo door gaat kunnen we ons faillissement aanvragen”. Ze zien hetzelfde gebeuren bij andere eigenaars van vakantieparken.

Reviews plaatsen voorkomen

De vraag is niet meer dan een noodkreet. Als reviews meer kwaad doen dan goed, dan zou u als ondernemer bijna geneigd zijn uw bedrijfsvermelding van Google te verwijderen. Als u uw bedrijf verwijdert uit Google Mijn Bedrijf, dan verdwijnt uw hele historie en daarmee alle reviews. Reviews plaatsen is daarna niet meer mogelijk.

Weet u het zeker?

Uw bedrijf online sluiten is een paardenmiddel. Als uw bedrijf van Google is verwijderd bent u weliswaar verlost van de valse reviews maar de positieve reacties zijn ook verdwenen. (Potentiële) klanten kunnen in verwarring raken als uw bedrijf als permanent gesloten vermeld staat in Google of op Google Maps. Daarnaast zal uw bedrijf minder hoog scoren in de ranking waardoor u minder goed gevonden wordt.

Kortom: Het kan. Maar het middel is erger dan de kwaal

Alternatieven

Er zijn andere manieren om met leugenachtige reviews om te gaan, naast de tips die we in ons vorige blog hebben gegeven. Manieren die uw vindbaarheid juist positief beïnvloeden:

  • Zorg voor een goed vindbare website die technisch en visueel in orde is en die relevante content bevat met de juiste zoekwoorden.
  • Vraag uw klanten om feedback en plaats deze recensies op uw website.
  • Zorg voor een bedrijfsvermelding op andere kanalen, bijvoorbeeld de telefoongids, en verwijs op uw website naar de recensies die daar staan.
  • Wees actief op sociale mediakanalen.

Uiteraard helpen wij u graag met uw online vindbaarheid.

Daarnaast kunnen wij ondernemers elkaar een beetje helpen door een tegengeluid te laten horen. Bent u tevreden over de samenwerking met een relatie? Maak het kenbaar op Google en schrijf een positieve recensie. Een bijkomend voordeel voor u is dat u daarmee ook uw eigen vindbaarheid verbetert.

*gefingeerde naam

Anderen bekeken ook

Sorry, No posts.