WAARSCHUWING: Pas op voor nieuwe ransomware!

Sinds begin dit jaar is het cryptovirus ‘GrandCrab’ in omloop. Deze maand is alweer versie 5 voor het eerst gesignaleerd en dat impliceert een erg actieve cybercriminelengroep. En sinds een paar weken groeit het aantal besmettingen explosief en daarmee het risico dat ook jij ten prooi valt aan deze slechteriken.

Wat willen ze van je?

Geld. Ze doen dat door jouw bestanden te versleutelen en alleen als je betaalt (grofweg duizend euro) sturen ze je de sleutel voor het de-crypten van je data. Als je niet betaalt, ben je of je data kwijt, of je haalt je data terug uit een back-up. Heb jij een goede back-up??

Hoe raak je besmet?

Door te klikken op een bijlage van een e-mail kan het kwaad al zijn geschied. Of door het installeren van software die je ergens van internet downloadde. Maar ook doordat je computersysteem of netwerk niet up to date en/of goed beveiligd is.

Hoe voorkom je besmetting?

Zorg dat je computer en netwerk volledig up to date en goed beveiligd is. Open enkel de bijlagen van e-mails van afzenders die je kent. Twijfel je, bel die afzender dan even, of het klopt dat hij je een mail met bijlage stuurde. En installeer niet zomaar software van een bron die je niet direct volledig kan vertrouwen, maar vergewis je vooraf van de juistheid en correctheid van de bron en van het bestand dat je wilt uitvoeren.

Hoe los je een besmetting op?

Voor sommige eerdere versies van ‘GrandCrab’ is ‘anti-gif’ beschikbaar. Bezoek daarvoor de website www.NoMOreRansom.org. Maar helaas zijn er niet voor alle varianten van ransomware oplossingen beschikbaar. En dan zal je of moeten betalen (waarmee je de crimineel een gunst bewijst en bovendien het verdienmodel in stand houdt) of je geeft je versleutelde bestanden op en je kan hopelijk uit je back-up alles weer terughalen. Overigens is er altijd een kans(je) dat er op een later moment alsnog een de-cryptor beschikbaar komt; houd daarvoor de hierboven genoemde website in de gaten.

Vragen?

Al twijfel je maar even, klik dan niet verder maar bel ons voor overleg. Het kan een heleboel narigheid voorkomen. En ben je onverhoopt toch besmet geraakt? Wij kunnen je helpen de schade te beperken.

Zegt het voort!

De meeste mensen weten inmiddels wel dat ze niet ‘zomaar’ op een linkje of bijlage moeten klikken. Toch helpt het vast als je ze nog eens wijst op de risico’s. Deel daarom deze mail met je collega’s, familie en vrienden. Doorsturen mag uiteraard. Samen moeten we voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden van deze internetcriminelen.

Meer informatie is te lezen op RTL-Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4432861/duizenden-ransomware-slachtoffers-gandcrab.

Anderen bekeken ook

Ict-dienstverlener a&a capacity neemt avendo it over
Per 1 augustus is Avendo IT in Wormerveer overgenomen door plaatsgenoot A&A Capacity. Een logische stap van deze ICT-dienstverlener, die daarmee het team niet alleen...
Wist u dat? Een valse recensie op google plaatsen is strafbaar.
“Verschrikkelijk onprofessioneel bedrijf wat ontzettend slecht omgaat met personeel. Mochten ze je een goede aanbieding geven, doe het niet.. trap hier niet in mensen! Schijn...
Waarom u internet explorer niet meer zou moeten gebruiken
Internet Explorer gaat met pensioen. Na jaren van trouwe dienst bij Microsoft is de browser nu toch aan het afbouwen. Moderne browsers hebben de technologie...