Waar zit ons internet?

17 november 1988. Op deze datum ontving Piet Beertema, systeembeheerder bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam, een elektronische mail vanuit de Verenigde Staten. Daarmee was Nederland het eerste land in Europa dat internet kreeg en wereldwijd het tweede land. In eerste instantie werd internet alleen gebruikt door hogescholen, universiteiten en academische ziekenhuizen. Commerciële bedrijven moesten nog wachten tot 1993.

Internetverkeer

Tegenwoordig is er zoveel internetverkeer dat het ene na het andere datacentrum wordt gebouwd. Zo is recent een mega-datacenter gebouwd in Middenmeer door Microsoft, en werd onlangs bekend dat in Amsterdam-Zuidoost het 35e datacenter in die regio wordt neergezet. En het einde is nog niet in zicht, want ook Google bouwt een mega datacentrum in NL. Omdat Amsterdam centraal ligt en een enorm glasvezelnetwerk heeft is dit de ideale locatie. Amsterdam is niet voor niets een van de grootste internetknooppunten van Europa.

Datacenter in een notendop

Een datacenter is een gebouw waarin servers staan opgesteld die verbonden zijn aan het internet. Servers sturen uw mails en bestanden door, slaan uw gegevens op en zorgen ervoor dat u websites kunt bezoeken. Deze servers zijn geplaatst in speciale kasten die racks worden genoemd.

Veiligheid

In het datacentrum zijn allerlei voorzieningen getroffen die ervoor zorgen dat het internetverkeer goed en veilig functioneert, zoals bijvoorbeeld klimaatbeheersing. Ook kom je niet zomaar het gebouw binnen en dankzij dieselgeneratoren kunnen systemen verder werken als de stroom uitvalt.

Voordelen voor uw bedrijf

Naast veiligheid en stabiliteit zijn er nog meer voordelen aan externe servers of werken in de Cloud zoals het ook genoemd wordt. Een extern datacenter biedt flexibiliteit bij groei of krimp van uw onderneming en u bent niet meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de servers wat u kosten kan besparen. Al vanaf 2006 biedt A&A Capacity vanuit diverse datacenters werkplekken aan in de Cloud. Ook zijn diverse websites en virtuele werkplekken van onze klanten (zowel multinationals als in het MKB) daar gehost. Meer hierover kunt u lezen in de referenties op onze website.

Netwerken door netwerken

En wilt u weten hoe het komt dat Nederland als eerste land van Europa op het internet zat? Niet doordat we met onze kennis voorop liepen, zoals u misschien zou denken. We waren er zo snel bij omdat we de juiste connecties hadden. Nederlanders waren dus al met ‘netwerken’ bezig ver voor het internettijdperk. Wat dat betreft waren we dan toch onze tijd vooruit.

Anderen bekeken ook

In de cloud met office-365
Office-365 is een combinatie van vertrouwde Microsoft Office toepassingen, functionaliteit, opslag en rekenkracht die altijd binnen handbereik is. Met Office-365 worden de werkprocessen geoptimaliseerd, communicatiemogelijkheden...
Ict trends 2015, wat betekent dit voor u?
De IT-markt staat alles behalve stil, 2014 was al een geweldig jaar voor de IT-branche. 2015 belooft een jaar te worden met verdere ontwikkelingen. Maar...
Stap in en ga mee in de wereld van windows 10
Vanaf 29 juli 2015 is de nieuwste versie van het Microsoft Windows besturingssysteem beschikbaar: Windows 10! In Windows 10 heeft Microsoft de beste features van...