Overige

WAARSCHUWING: Pas op voor nieuwe ransomware!

WAARSCHUWING: Pas op voor nieuwe ransomware!

Sinds begin dit jaar is het cryptovirus ‘GrandCrab’ in omloop. Deze maand is alweer versie 5 voor het eerst gesignaleerd en dat impliceert een erg actieve cybercriminelengroep. En sinds een paar weken groeit het aantal besmettingen explosief en daarmee het risico dat ook jij ten prooi valt aan deze slechteriken.

Wat willen ze van je?
Geld. Ze doen dat door jouw bestanden te versleutelen en alleen als je betaalt (grofweg duizend euro) sturen ze je de sleutel voor het de-crypten van je data. Als je niet betaalt, ben je of je data kwijt, of je haalt je data terug uit een back-up. Heb jij een goede back-up??

Hoe raak je besmet?
Door te klikken op een bijlage van een e-mail kan het kwaad al zijn geschied. Of door het installeren van software die je ergens van internet downloadde. Maar ook doordat je computersysteem of netwerk niet up to date en/of goed beveiligd is.

Hoe voorkom je besmetting?
Zorg dat je computer en netwerk volledig up to date en goed beveiligd is. Open enkel de bijlagen van e-mails van afzenders die je kent. Twijfel je, bel die afzender dan even, of het klopt dat hij je een mail met bijlage stuurde. En installeer niet zomaar software van een bron die je niet direct volledig kan vertrouwen, maar vergewis je vooraf van de juistheid en correctheid van de bron en van het bestand dat je wilt uitvoeren.

Hoe los je een besmetting op?
Voor sommige eerdere versies van ‘GrandCrab’ is ‘anti-gif’ beschikbaar. Bezoek daarvoor de website www.NoMOreRansom.org. Maar helaas zijn er niet voor alle varianten van ransomware oplossingen beschikbaar. En dan zal je of moeten betalen (waarmee je de crimineel een gunst bewijst en bovendien het verdienmodel in stand houdt) of je geeft je versleutelde bestanden op en je kan hopelijk uit je back-up alles weer terughalen. Overigens is er altijd een kans(je) dat er op een later moment alsnog een de-cryptor beschikbaar komt; houd daarvoor de hierboven genoemde website in de gaten.

Vragen?
Al twijfel je maar even, klik dan niet verder maar bel ons voor overleg. Het kan een heleboel narigheid voorkomen. En ben je onverhoopt toch besmet geraakt? Wij kunnen je helpen de schade te beperken.

Zegt het voort!
De meeste mensen weten inmiddels wel dat ze niet ‘zomaar’ op een linkje of bijlage moeten klikken. Toch helpt het vast als je ze nog eens wijst op de risico’s. Deel daarom deze mail met je collega’s, familie en vrienden. Doorsturen mag uiteraard. Samen moeten we voorkomen dat nog meer mensen slachtoffer worden van deze internetcriminelen.

Meer informatie is te lezen op RTL-Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/4432861/duizenden-ransomware-slachtoffers-gandcrab.

ICT-dienstverlener A&A Capacity neemt Avendo IT over

ICT-dienstverlener A&A Capacity neemt Avendo IT over

Per 1 augustus is Avendo IT in Wormerveer overgenomen door plaatsgenoot
A&A Capacity. Een logische stap van deze ICT-dienstverlener, die daarmee het team niet alleen heeft uitgebreid, maar de klanten bovendien nog meer professionele capaciteit kan bieden op een zo breed mogelijk ICT-dienstenpakket. Door de overname zijn de klanten van Avendo IT eveneens verzekerd van een blijvend brede, snelle en flexibele ICT-dienstverlening.

A&A Capacity bestaat ruim vijftien jaar en heeft in die periode een gezonde groei doorgemaakt. Het bedrijf heeft de zomerperiode benut voor het aantrekken van nieuwe medewerkers en heeft branchegenoot Avendo IT overgenomen. Voor A&A Capacity betekent deze uitbreiding een nieuwe stap in het aanbieden van een zo breed mogelijk ICT-dienstenpakket en versteviging van de dienstverlening. Dat is een belangrijke voorwaarde voor groei, zegt algemeen directeur Ari Rafimanesh. “Voor A&A Capacity is groei niet een doel op zich. Dát we groeien, komt voort uit onze ambitie om onze klanten zo breed mogelijk te adviseren en ondersteunen. Daarom bieden we onze klanten alles op ICT-gebied onder één dak: van advies tot levering en van onderhoud tot ondersteuning voor hard- én software, computernetwerk, webdesign en marketing, VoIP-telefonie, security en cloud-oplossingen. Door de overname van Avendo IT en het aantrekken van nieuwe medewerkers hebben we nu meer ICT-specialisten in huis, zodat we ook snel en flexibel kunnen reageren op de vragen van nieuwe klanten.”

Voor Avendo IT geldt in feite hetzelfde, zegt Marvin Koren, technisch directeur van dit bedrijf. “Met A&A Capacity hebben we een partij gevonden die past bij het dna van Avendo IT. Samen met de ICT-consultants van A&A Capacity kunnen we onze klanten goed en snel blijven bedienen.”

Ari Rafimanesh voegt daar nog aan toe: “Wij horen vaak van onze klanten dat ze blij zijn met ons, omdat we snel reageren en goed adviseren. Met de overname van Avendo IT heeft A&A Capacity er een klantenpakket bij gekregen, dat ook gewend is aan goede en flexibele service. Samen kunnen we ons blijven onderscheiden met scherpe tarieven en een flexibele en persoonlijke klantbenadering.

Lancering Startup Zaanstreek

Lancering Startup Zaanstreek

Op 17 maart 2016 is het platform Startup Zaanstreek officieel van start gegaan. Geïnspireerd door de TV programma’s Dragons Den & Shark Tank, is het de doelstelling van de organisatie om startups in verschillende regio’s toegang te geven tot kapitaal, kennis en netwerk.

Lees meer