Page content

DNN versus WordPress: Welk CMS moet ik gebruiken?

DNN versus WordPress: Welk CMS moet ik gebruiken?

DNN (DotNetNuke) en WordPress zijn twee van de grootste Content Management Systemen (CMS) die er bestaan. Toch zit er een aanzienlijk verschil in het marktaandeel van de beide systemen. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de systemen een andere doelgroep aanspreken en in andere doeleinden beter tot hun recht komen. A&A Capacity maakt, onderhoud en optimaliseert websites en webapplicaties in beide CMS-systemen. Dit artikel geeft u een vergelijking tussen deze systemen.

 


Zakelijk gebruik

Het grootste verschil tussen DNN en WordPress is dat WordPress oorspronkelijk een blogplatform is. De afgelopen jaren is WordPress flink gestegen in populariteit en daarmee zijn de mogelijkheden ook toegenomen. Echter is het niet heel gebruikelijk om complexe applicaties in WordPress te bouwen en daarom zijn de mogelijkheden binnen WordPress beperkt wanneer je bedrijf of organisatie begint te groeien. DNN wordt daarentegen gezien als een professioneel en bedrijfsgericht platform.

User Experience

De manier van content bewerken is binnen DNN een stuk gebruiksvriendelijker. De gebruiker kan modules op de pagina zelf bijwerken, meteen bekijken en eventueel doorgaan met bewerken. Sommige mensen houden van deze ‘What you see is what you get’ manier, terwijl anderen voorkeur hebben aan de beheeromgeving van WordPress. WordPress heeft de zogenoemde ‘front-end’ gescheiden gehouden waardoor er altijd vanuit het beheerscherm bewerkt moet worden.

Rechten, rollen en gebruikers

De rechtenstructuur van DNN is flexibeler dan WordPress. Beheerders kunnen verschillende rechten en rollen per gebruiker en per module toewijzen. WordPress kan zo’n flexibele structuur alleen verkrijgen door middel van plug-ins.

Schaalbaarheid en plug-ins

Beide systemen zijn gemaakt om na wens uitgebreid te kunnen worden door ontwikkelaars. WordPress beschikt over ruim 30.000 beschikbare “plug-ins” (uitbreidingen), terwijl DNN er “maar” 1.000 beschikbaar heeft. Een groot deel van de WordPress modules is echter ontwikkeld door enthousiastelingen die deze (vaak gratis) beschikbaar stellen, maar waardoor de kwaliteit sterk kan verschillen. Stopt de ontwikkelaar dan kan de plug-in problemen (gaan) geven op uw website. De (naar verhouding wat duurdere) modules voor DNN zijn voornamelijk gemaakt en onderhouden door professionele commerciële bedrijven die ondersteuning en garantie bieden. Uitbreidingen zijn voor beide systemen gemakkelijk te installeren.

Eigendom en community

WordPress heeft veruit de grootste community met gebruikers die actief bijdragen en aanvullende modules ontwikkelen. Bij DNN is dit een stuk kleiner, informatie en ontwikkelaars zijn lastiger te vinden. Zowel WordPress als DNN hebben een open source versie die vrij door ontwikkelaars is aan te passen. Aanpassingen aan de basis zijn echter nooit aan te raden omdat deze bij een nieuwe versie verloren zullen gaan. DNN heeft ook een volledig betaalde en ondersteunde variant (Evoq). WordPress valt onder de GPL-licentie waar DNN onder de MIT-licentie valt. Dit houdt in dat u uw maatwerk voor DNN in eigendom kan houden en niet hoeft vrij te geven.

Veiligheid en onderhoud

WordPress is het meest gebruikte CMS-systeem ter wereld en daarmee ook het meest interessant voor kwaadwillende om zwakheden direct uit te buiten. Vanwege de vele versies en talloze modules kan een lek ook op talloze plaatsen ontstaan. DNN gaat uit van een basis waarin veel veiligheidsconcepten al standaard zijn geïntegreerd (Microsoft .NET Technologie). Het commerciële bedrijf erachter doet er alles aan om de veiligheid te garanderen. Er zijn minder “breaking” updates en de meeste modules in DNN worden over het algemeen snel bijgewerkt voor de laatste versies.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Beide systemen zijn in de basis niet goed genoeg om echt hoog in de resultaten te verschijnen. Het inzetten van de juiste plug-ins, een goede configuratie en een professionele hosting partij geeft een gelijkwaardige technische SEO op beide platformen. SEO is echter zeker niet alleen maar iets voor de techniek. Het schrijven van de juiste content is minstens net zo belangrijk. A&A Capacity heeft voor al deze aspecten de juiste expertise in huis.

Workflow en logging

Veel bedrijven werken met een bepaalde workflow, zo heb je auteurs, redacteuren en publicisten en wil je graag dit graag stroomlijnen (workflow) ook wil je altijd kunnen zien wie, wat, wanneer gedaan heeft (logging). Dit is wellicht een van de redenen dat DNN meer wordt gezien als meer bedrijfsgericht omdat het standaard al workflow mogelijkheden biedt. WordPress heeft dit niet standaard maar kan wel uitgebreid worden met de juiste plug-ins.

Conclusie

WordPress is een geschikt en goedkoop systeem voor kleine en standaard websites. Er zijn een aantal veiligheidsrisico’s en de gebruiker is vaak afhankelijk van externe plug-ins.

DNN is meer geschikt voor een professionele website die de mogelijkheid biedt met de organisatie mee te groeien. Bij WordPress ben je gelimiteerd door het CMS, bij DNN is de gebruiker de drijvende kracht achter het design en de realisatie. DNN geeft alle creatieve vrijheid voor een website om succesvol zijn.

Wilt u meer informatie over DNN en/of WordPress? Neem dan gerust contact met ons op.

Comment Section

0 reacties op “DNN versus WordPress: Welk CMS moet ik gebruiken?

Plaats een reactie


*